Nepříliš chytrý blog Od programování po jezevce

16Čvc/122
Programování

Který den je měsíc po 31.5.?

datum

Vžijte se do následující situace: poslední den v květnu (tj. 31.5.) se dva kamarádi dohodnou, že přesně za měsíc udělají velkou párty. Kdy ta párty vlastně bude? Na rovinu říkám, že to nevím. Takže pokud máte přesnou a podloženou odpověď, sem s ní.

V návaznosti na tweet Filipa Procházky jsem se prostě musel zamyslet nad tím, jak to s tím datem vlastně je. Měl jsem už dříve vlastní názor (odvozený od toho, jak je to většinou v programování), ale pro jistotu jsem to ještě prodiskutoval s kamarádem a kolegou, Jirkou Pénzešem. No a jako na potvoru měl názor úplně jiný, čímž si tento problém získal ještě více mé pozornosti.

Celý článek …

19Čvn/111
Ze života

Jak jsem k Nette přišel

nette-logo-oval

Jednoho krásného pozdně letního dne roku 2010 nadhodil na Facebooku jeden z mých kamarádů otázku, v čem si „udělat“ blog. Já, člověk všemi mastmi mazaný, jsem se mu jal poradit. V proudu myšlenek o různých CMS, frameworcích a vlastnoručně vytvořených blogovátek mi probliknul název Nette. Kolega z práce se o Nette tou dobou už párkrát zmínil a mě neustále hlodala myšlenka na prozkoumání tohoto „pojmu“. Netušil jsem, jak mi tahle myšlenka změní život.

O pár dnů později jsem si stáhnul sandbox. Myslím, že to byla verze 0.9.4. No, koukal jsem na to jako tele na nová vrata. Motal jsem se v té době pořád kolem webů postavených na Joomle, Drupalu, WordPressu, LightCMS apod. K žádnému skutečnému frameworku jsem do té doby nepřičichl, poprvé jsem se setkal s MVP architekturou. Oslovilo mě to neskutečně a dodnes žasnu nad jednoduchostí a genialitou Nette a jsem vděčný za způsob myšlení, který jsem se díky Nette naučil.

Dá se říci, že Nette propojilo mé dřívější zkušenosti především z Javy s PHP, po čemž jsem už dlouho tak trochu (trochu víc) toužil, ale prostě nebyl čas …

Označeno jako: 1 komentář