Nepříliš chytrý blog Od programování po jezevce

28Zář/130
Dart

Webové aplikace v Dartu a TypeScriptu – diplomová práce

dart_typescript

Před několika týdny jsem napsal diplomovou práci na téma Skriptovací jazyky pro tvorbu webových aplikací. V práci se věnuji především použití Dartu a TypeScriptu na poli webových aplikací.

Několik známých vzneslo požadavek na to, abych zpřístupnil svou práci online, takže tady je.

V teoretické části se věnuji problematice skriptovacích jazyků obecně. Praktická část je rozdělena na dvě další části, kde jedna je zaměřena na použití Dartu a TypeScriptu na serveru a druhá jejich použití na klientu.

Skriptovací jazyky pro tvorbu webových aplikací

Celý článek …

7Kvě/130
Javascript

Příležitost poznat TypeScript

Programujete v JavaScriptu a chcete vnést do svých aplikací nějaký řád? Zaslechli jste někde zmínku o TypeScriptu? Přijďte se dozvědět o něco víc. V průběhu května máte hned dvě možnosti.

24.5. v Pardu­bicích – akce pořádaná Jirkou Kneslem. Kromě TypeScriptu zde zazní talky na téma LiveScript a ClojureScript.

30.5. v Ostravě – celodenní JavaScript Frameworks Conference na VŠB. Pokud jste nebyli na pražské, určitě musíte dorazit. A pokud jste byli, pamatujte na to, že opakování je matka moudrosti. Kromě mě se na vás budou těšit i další profíci v oboru – Štěpán Bechynský, Jirka Knesl, Borek Bernard, Martin Malý a David Grudl.

TypeScript není žádná revoluce. Je to přirozená evoluce, u které si říkám, jak je možné, že s tím nepřišel někdo dřív.  Chytněte vlnu už při jejím vzdouvání, ať můžete být v době její maximální síly na vrcholu.

Edit: Obě akce byly super. Díky za účast 🙂

16Čvc/122
Programování

Který den je měsíc po 31.5.?

datum

Vžijte se do následující situace: poslední den v květnu (tj. 31.5.) se dva kamarádi dohodnou, že přesně za měsíc udělají velkou párty. Kdy ta párty vlastně bude? Na rovinu říkám, že to nevím. Takže pokud máte přesnou a podloženou odpověď, sem s ní.

V návaznosti na tweet Filipa Procházky jsem se prostě musel zamyslet nad tím, jak to s tím datem vlastně je. Měl jsem už dříve vlastní názor (odvozený od toho, jak je to většinou v programování), ale pro jistotu jsem to ještě prodiskutoval s kamarádem a kolegou, Jirkou Pénzešem. No a jako na potvoru měl názor úplně jiný, čímž si tento problém získal ještě více mé pozornosti.

Celý článek …

15Čvc/124
Javascript

Promise Pattern – asynchronní programování v JavaScriptu

i_promise

„Už tam budem? – Ne! – Už tam budem? – Ještě ne. – Tak už tam budem? – Ne. – Už tam budem? – Ne. – Tak už tam budeeeeeeem?“ No, tak přesně tahle asychronní programování nevypadá.

Vezměte si, že máte nějakou časově náročnější akci, po jejímž dokončení potřebujete něco provést. Například AJAX request, zpracování odpovědi a zobrazení výsledku. Nejdříve si ukážeme, jak to nedělat. Následovat bude několik použitelnějších přístupů.

Celý článek …